Het belang van BIM onderwijs

In het afgelopen jaar lijkt de Nederlandse bouwsector volledig op stoom te zijn gekomen. Zelfs in zodanige mate dat er een groot tekort aan technisch personeel dreigt. En voor het eerst zijn het niet alleen de uitvoerende beroepen waar vakpersoneel schaars is, maar lijkt het zwaartepunt te liggen in ondersteunende functies voor de volledige bouwbranche. Iets wat ook, en misschien wel met name, geldt voor gekwalificeerd BIM personeel.

Al jaren is er een carrousel van mensen die overstappen van het ene naar het andere bedrijf. Vaak omdat de betreffende persoon verder wil groeien in zijn/haar carrière of omdat iemand zich op andere vlakken wil ontwikkelen. Maar daarin is Nederland geen uitzondering in het veld van vooruitstrevende BIM landen. Zo wordt er in Engeland een onofficiële lijst met “transfers” bijgehouden onder de hashtag #BIMTransferSeason.

Tegelijkertijd constateert Cobouw in een serie artikelen al sinds 2016 dat de banencarrousel in de Nederlandse bouwsector steeds sneller gaat draaien, iets wat met name ook geldt voor BIM gerelateerde functies. Lees ook vooral het hele dossier aan het einde van de pagina.

Nederland is echter wel bijzonder in de status van onderwijs en certificering. Terwijl internationaal diverse grootschalige opleidingsinitiatieven worden uitgerold, besteden Nederlandse bedrijven relatief weinig aandacht aan de daadwerkelijke opleiding van personeel. Je kunt het wel of niet eens zijn met de manier waarop in de UK een certificeringssysteem voor BIM professionals is opgezet. Of met de individuele certificering die buildingSMART International heeft ontwikkeld voor het gekwalificeerd gebruik van de IFC standaard. Maar niets doen is ook een keuze. En in onze ogen een heel slechte keuze.

Want tegelijkertijd is het in Nederland nog steeds moeilijk om serieuze opleidingen op het gebied van BIM gevuld te krijgen. In december 2017 concludeerde het CBS nog dat bouwbedrijven het minst van alle sectoren investeren in de opleiding van personeel. De bouw besteedt gemiddeld 600,- per werknemer. Dit zie je ook terug in het opleidingsaanbod: de meeste opleidingsinstituten bieden kortdurende cursussen aan rond dit prijsniveau. “Echte” opleidingen beginnen wel langzaam te komen, maar blijken vooral moeilijk gevuld te krijgen.

Bij Bimforce geloven we echter dat de bouw op den duur niet anders kan dan serieus investeren in personeel. Zéker op de gebieden waar de grootste veranderingen plaatsvinden. En op dit moment ligt de focus van veranderingen op het traject tot aan uitvoering van het werk: ontwerp, engineering en werkvoorbereiding. De implementatie van BIM in die processen vraagt een andere mindset en toolset van werknemers. Traditionele werkprocessen worden herschreven en voor allerlei taken worden andere softwarepakketten ingezet. Vaak groeit het aantal softwarepakketten ook nog eens exponentieel. Waar 5 jaar geleden Autocad en Excel nog voldoende waren om een project voor te bereiden moet een werknemer nu om kunnen gaan met 3D modelleersoftware, model checking software, viewers, rekentools, visualisatieplugins, en wat al niet meer.

Pas als werknemers hiermee om kunnen gaan kan BIM ook in de bouwprocessen worden geïmplementeerd.

Wij zijn van mening dat een zo ingrijpende wijziging van de manier van werken grondig moet worden voorbereid en uitgevoerd. In al onze implementatietrajecten speelt opleiding van personeel dan ook een grote rol. Bimforce kan dit op technisch vlak verzorgen. Op onze website kunt u een uitgebreid aanbod vinden met praktische opleidingen die u kunt gebruiken om BIM tools, technieken en standaarden op een goede manier te implementeren in uw dagelijkse praktijk.

Maar het is ook belangrijk dat uw medewerkers de kans krijgen om de theorie achter de praktijk te leren. En hiermee te oefenen of nieuwe vaardigheden te onderzoeken en ontwikkelen. Het liefst op een manier die voor het bedrijf niet al te veel risico met zich mee brengt.

Juist daarvoor zijn zwaardere opleidingen nodig. Opleidingen waarin de focus niet ligt op welke knoppen gebruikt moeten worden, maar juist op de achtergrond van BIM. Hoe moet BIM worden verwerkt in de bedrijfsprocessen. Hoe ga je in een (demonstratie)project nu om met alle aspecten van BIM. Niet alleen tools, maar juist ook werkprocessen, samenwerking en andere soft skills.

 

Als bedrijf is Bimforce betrokken bij het opzetten en invullen van dit soort BIM opleidingen bij verschillende onderwijsinstellingen:

 • TU Deflt. Bimforce verzorgd lessen voor de bachelor programma in de Bouwkunde opleiding;
 • Avans+. Bimforce is als kerndocent al vanaf de eerste ontwikkeling van de Postbacholor opleiding BIM Engineer verbonden aan deze opleiding. Voor deze opleiding heeft Bimforce het curriculum ingevuld voor de modules BIM Methoden en Techniek.
 • Hogeschool Utrecht. Hier verzorgen we lessen aan eerste- en derdejaars studenten in de Bouwkunde opleiding. Maar hebben we ook meegewerkt aan de ontwikkeling en invulling van de Post HBO-cursus BIM,
 • Summa College. Bimforce is betrokken bij de ontwikkeling van de MBO opleiding BIM Modelleur van Summa College.

Uiteindelijk is het echter de bouwbranche die zelf bepaalt hoe we vanuit hier verder gaan. Blijft de bouwbranche onderpresteren in de opleiding van mensen? Ook als, in het geval van BIM, deze opleiding absoluut noodzakelijk is omdat van werknemers wordt verwacht dat ze alles anders gaan doen? Dan zou de huidige economische opleving van de bouwsector wel eens van korte duur kunnen zijn. Simpelweg doordat er geen goed, gekwalificeerd personeel is. Het is niet mogelijk om complexe BIM trajecten efficiënt en goed te realiseren als je als bedrijf afhankelijk bent van mensen met 1-2 jaar ervaring en zelfstudie. Hoe gemotiveerd de medewerkers ook zijn om zich te verbeteren, zonder hulp en handvatten wordt nooit een hoog niveau behaald. Het is simpelweg tijd dat de bouwsector zich realiseert dat BIMmers specialisten zijn, die een goede opleiding nodig hebben. Net als alle andere specialisten die op de bouw rondlopen.

Of gaan we investeren in opleiding, kwaliteitsverbetering en vernieuwing? Gaan we daadwerkelijk onderkennen dat een nieuwe manier van werken ook betekent dat de persoon die het werk uitvoert andere kennis en vaardigheden moet leren? En gaan we daar dan ook in investeren? In dat geval voorspel ik de bouw nog mooie jaren waarin BIM de belofte van faalkostenreductie waar gaat maken, simpelweg omdat de mensen die het moeten doen steeds beter worden in hun vak. En zeg nu zelf, dan betaald die hele opleiding zich toch vanzelf terug…?

 

Geplaatst in Artikel, BILT, buildingSMART, IFC, NLRS, Onderwijs, Revit Standards en getagd met , , , , , , , , , , , , .

14 reacties

 1. מה בתפריט מגוון אופציות רחב הכולל טיפולים
  בעלי אוריינטציה יפנית שפיתחה
  יוקו המייסדת בעצמה, לצד
  טיפולים מוכרים יותר שמתאימים לכל רצון
  או צורך: החל מפוט מסאז’ או עיסוי ידיים, דרך
  שיאצו ועד עיסוי לנשים בהריון ומסאז’ ייעודי לנשים
  אחרי לידה. ישנן מדינות במערב שבהן מתקיימת תרבות שלמה של שלווה ורוגע ובכלל זה תרבות של מסאז’ ככלי להפגת מתחים ושמירה על בריאות הנפש בעידן הדינמי בו אנו חיים.
  ישנן בעיות שמע? המחשב לא נדלק? המיקום מרכזי אך שקט ללא בעיות
  חניה. אמנם ישנם עיסויים בבת ים!
  מחפש שירותי ליווי בבת ים או נערת ליווי
  בחולון, סקסית וחושנית שתגיע עד אליך?
  רוצים להזמין עיסוי אירוטי בבת ים?
  אנחנו לא עושים עיסוי טנטרי אבל אפשר להזמין
  את כל סיגוי העיסויים המקצועיים האחרים.

  עיסוי באשקלון בסגנון אבנים חמות נחשב לאחד העיסויים המוכרים והטובים
  בעולם. בחלק מהמקרים, עיסוי בהרצליה בסגנון שיאצו מביא לגירוי של נקודות לחץ שעשוי להיות מעט חזק, אך לא
  כואב. בניגוד לעיסוי בריאות, כל תנועות המעסה חלקות, איטיות: עיסוי מפנק בהרצליה הוא ליטוף, לישה קלה.
  המעוניינים לטפל בנושא של הדברה ברעננה
  או הדברה בהרצליה בתחום של
  הדברת יתושים יכולים להתקשר
  למחלקת התברואה שאמונה על המניעה בשטח השיפוט שלה.

 2. דרך האתר תוכלו להזמין את הדירות ולהשוות בין האופציות השונות.
  המחירים עלולים לעלות מעט אם תבקשו להזמין את הבחורה לראש העין למשל, או לכל עיר אחרת שנמצאת בשולי מרכז הארץ.
  לאחר מכן, תוך כמה קליקים
  בודדים ובזריזות, תוכלו להזמין את האישה האולטימטיבית עבורכם
  שתענג אותכם כפי שלא הכרתם. מבין כל הסוכנויות השונות של נערות הליווי,
  בחרנו עבורכם את האיכותיות ביותר.
  לסיכום, כנסו עוד היום לפורטל
  JOY – פורטל המבוגרים מספר אחת בארץ ותבחרו את נערת חלומותיכם מתוך אוסף של
  מאות תמונות אמיתיות נערות ליווי בבאר שבע ובאיכות הכי גבוהה שיכולה להיות.
  לפעמים, יותר מבאס האכזבה הגדולה בבילוי עם נערת ליווי
  ששמה עליכם פס, מלהפסיד את הכסף עצמו (בילוי ממוצע עם נערת ליווי עומד כיום על 1,000 שקלים !
  לא משנה מאיזה מקום תזמינו ככל הנראה).
  אני בחורה חמה ומלאת תשוקה
  עם תאווה לסקס טוב ובילויים.
  באר שבע, בירת הדרום, מרכזת אליה
  בכל יום אלפי אנשים לצורכי לימודים, עסקים ובילויים.
  לקוחות רבים מעדיפים להעביר
  את הלילה עם נערת החלומות דווקא בבילוי באטרקציות הרבות שיש
  לעיר באר שבע להציע הודות לאוכלוסייה הצעירה וקהילת הסטודנטים שפיתחה את העיר עד מאוד
  – ברים, מסעדות ועוד. הסטודנטים מקיפים
  במהלך לימודיהם הן סוגיות באודיולוגיה (חקר השמיעה), והן נושאים מרכזיים בתחומי תקשורת, שפה, דיבור ובליעה.

 3. פורטל מסוג זה שמעניק שירות בפריסה
  ארצית הינו פורטל MI AMOR אשר מספק שירות של עיסויים מכל הסוגים לביתך או לבית מלון,
  ליחידים או לזוגות, לגברים או לנשים .
  אז החדשות הטובות הן שיש פעולות
  פשוטות וזמינות אותן ניתן לבצע, על מנת להירגע,
  להתפנק וליהנות, ואחת מאותן הפעולות, היא ליצור קשר עם
  מעסה אשר מציע שירות של עיסוי אירוטי.

  הכאבים יחלפו, האנרגיות הטובות והחיוביות יעלו ואתם תחושו רעננים וקלילים כאילו ירדו מכם
  קילוגרמים רבים. לאחר יום צילומים קשה
  במיוחד ולאחר כמה תרגילי גמישות שהיא עושה היא עדיין לא מצליחה להפתר ממתחים רבים שהצטברו לה בגוף.

  אולי תתפלאו לשמוע אבל הרבה שחקניות פורנו כמו גם לא מעט נערות ליווי מחפשות ידיים טובות שינעמו את גופן הסקסי לאחר יום
  ארוך של עבודה או צילומים בתנוחות שונות ובאקטים שונים שאנחנו תמיד אוהבים לראות.
  הגוף שלנו זקוק לעיתים להרפיה של השרירים
  אחרי ישיבה ממושכת על מחשב, עבודה פיזית או אחרי תקופה מכאיבה מבחינה גופנית,
  אין זה מחייב ללכת למכון או לספא, כיום יש
  עיסוי בירושלים עד הבית בשעות שלך ובנוחות
  שלך. בין אם יש לכם ילדים בבית או שאין,
  בהנחה שמדובר בהרפתקה מינית עם זרים,
  סביר להניח שתרגישו יותר נוח לקיים אותה במקום דיסקרטי.
  כמו כן, אם אתם מחפשים עיסוי ארוטי בקריית ים באזור, סביר מאד להניח
  שאתם גם תוהים מה היתרונות של הטיפול הזה בכלל, ומתברר
  שגם זה משהו שאנשים לא כל כך מבינים לעומק ולכן נחלוק אתכם גם את המידע
  החשוב הזה.

 4. מתאימים לכל סוגי האירוח שתחפצו – מסיבת רווקים ורווקות, יום כיף
  מפנק, יום אהבה, או כל אירוע חגיגי שיש בו שמחה
  אנחנו מחכים לכם בכל יום ובכל שעה ביום, שירות
  דיסקרטי לחלוטין. לא משנה אם מדובר בסיום
  של מסיבת רווקים מטורפת או בתחילתו
  של ערב חול פשוט, עיסוי אירוטי בבת ים הוא הדבר שיהפוך אותו
  מעוד ערב לערב שייחרט בזיכרונך לנצח.
  נערות ליווי בבת ים בסופו של יום כל אחד ממכם חולם לקבל עיסוי מקצועי מהענערות שלנו ,
  הדבר החשוב ביותר זה לבחור את מי שיעשה את העיסוי על מנת שיענה בדיוק לפי הדרישות שלכם.
  עיסוי מפנק בחדרה עיסוי נהדר עבור ספורטאים,
  עבור מי שעוסק הרבה בספורט או עבור גברים העוסקים בעבודה פיזית מאומצת רוב הזמן.

  בדיוק בגלל זה, חשוב לדעת בכלל איך מחפשים
  עיסוי ארוטי בירושלים, ומסתבר שזה משהו שהרבה מאד אנשים בכלל לא מכירים.
  מאחר והמון אנשים סבורים כי את
  העיסוי מפנק הם יוכלו לקבל רק במסגרת יום פינוק מפנק בנתניה/השרון ,
  הם מונעים מעצמם ליהנות מהעיסוי מפנק.
  ישנם אנשים שלא מרגישים בנוח שבן
  המין השני נוגע בהם, כך שחשוב לתאם מראש עם
  מכון העיסוי מפנק בנתניה/השרון את מין המעסה.
  טיפולי העיסוי אפקטיביים
  מאוד למי שסובל מכאבי גב וניתן לקבל סדרות של טיפולים כך שכאבי
  גב או פציעות שונות יהפכו להיות דבר שקל יותר להתמודד אתו עד כדי
  היעלמות מוחלטת שלהם.

 5. ראשית כל זה מתחיל בצורת התשלום והמדיניות של
  בתי המלון – בתי המלון מחייבים אתכם לשלם עבור לילה שלם.
  המרפא מתחיל בעבודה דרך כל אברי הגוף הרגילים וממשיך לעיסויים אינטימיים.

  לפני כל עיסוי בלוד, תקבלו שאלון בריאות שאותו תצטרכו
  למלא. תוכלו להזין עיסוי לגברים בהשרון והסביבה , נשים ואפילו להתפנק כזוג עם שני
  מעסים או מעסות. עיסויים בהרצליה יכולים להינתן לגברים ולנשים, גם
  לכאלו הדבקים באורח החיים המסורתי.
  ומתברר כי המין החלש הוא למעשה חזק
  יותר ועמיד יותר מאשר חזק
  יותר, כי במשך מאות שנים אנחנו לא אפשרנו לגברים להשתלט עלינו.
  ייחודו של העיסוי הטנטרי הוא בעבודתו בין היתר, עם אנרגיית
  המין. עיסויי באיברים האינטימיים מאפשר גישה לרובד נפשי
  נוסף כיוון שאזורים אלו בגופינו (אברי המין ופי הטבעת)
  הנם שערים עוצמתיים של הגוף שלנו.

  הן יודעות לפנק את הגברים בעיסויים מטורפים אשר משחררים ומרפים את
  הגוף. העיסוי מזרים דם חדש לאזור העיסוי ומקל
  על כאבי השרירים ומכאובים וכן מסלק רעלים שהצטברו, מחזק את המערכת החיסונית, תהליכי
  הנשימה והעיכול ומייעל את כל מערכות הגוף.
  לזרוק את עצמך על האיש הראשון
  שאתה רואה, או להמשיך לחכות לנסיך
  שלך?

 6. מנגד, באיזור הצפון העלות של דירות דיסקרטיות בתל אביב עשויה להיות גבוהה, אך היתרון
  הוא אבזור ברמה גבוהה. דירות דיסקרטיות
  בצפון מחפשים? עיסוי אירוטי בצפון הוא הרבה יותר ממפגש מיני סתמי או מעיסוי, מדובר כאן בחוויה ארוטית מלאה המועברת על מיטות רחבות,
  נעימות וגמישות תמונות אמיתיות של.
  בחורה ישראלית יהודיה בת 35 אם אתה אוהב מלאה סקסית
  גוף של משי חלקה בכל… עיסוי אירוטי בצפון הוא המתנה הגדולה ביותר
  שניתן להעניק לגוף שלך, בעזרת הרפיה מלאה ומקצועית כל חלק ממך
  ימצא רגיעה ואורגזמה. בעזרת צוות המעסים של זמן מגע
  תוכלו לעשות פסק זמן אמיתי, להשקיע בזוגיות שלכם וליהנות
  מעיסוי זוגי מפנק בנוחיות של
  הבית שלכם. שירותי האתר זמינים במשך 24 שעות ביממה,
  7 ימים בשבוע, והם מיועדים לכל מי שגר בדרום ורוצה
  לקחת פסק זמן מהשגרה. האתר שלנו שילב את ההצעות הטובות ביותר מאולפנים ומעסים
  בודדים, מוכנים לעזור לכם להירגע אחרי יום עבודה מעייף.
  ברור לנו שעם כל הפינוק שבקבלת מסאז בספא האיכותי
  והחדיש שלנו, שעת טיפול עדיין דורשת לפנות זמן נוסף עבור הנסיעה מביתכם, עמידה בפקקי תנועה,
  חניית הרכב, והגעה מוקדמת בכדי שתוכלו להירגע ולנוח טרם
  הטיפול. בזמן מגע אנו מזמינים אתכם להקדיש זמן לעצמכם, בנוחות
  הביתית שלכם מבלי הצורך להתרוצץ, כך
  שתוכלו באמת להירגע. בואו נגיד
  את האמת, עיסוי דורש מגע, הרבה מגע.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *